Az elesettek szólítanak minket - közös főhajtás német bajtársainkkal

Németországban november 18-án tartják a Hősök Napját, amikor azokra a katonákra emlékeznek, akik hősi halált haltak hazájukért. Mivel egy német bajtársi delegáció hazánkban töltötte a hétvégét, kérésüknek eleget téve közösen tisztelegtünk az elesettek előtt.

 

Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Dég azon kevés európai települések egyike, ahol a II. világháború emlékezete egy csöppet letisztultabb képet mutat a megszokottnál. A községben gyakorlatilag majdnem minden hadviselő fél kapott emlékművet, de ami majdhogynem egyedülálló, hogy a német katonai erényeket egy Waffen SS emlékmű hirdeti a Festetics-kastély parkjában. Az 1945-ös "Tavaszi ébredés" hadművelet során kemény harcokra került sor Dég és Simontornya közelében. Az itt elesetteknek hivatott emléket állítani az "I. SS-páncéloshadtest" emlékműve.

 

 

 

 

 

Zártkörű megemlékezésünk, melyet a Hungarian Hammerskins-el közös szervezésben valósítottunk meg egy német bajtársnő és Mozgalmunk vezetőségi tagja, Csirke Gergely szólt az egybegyűltekhez.

 

 

Egy vers hangzott el német nyelven, melynek tükörfordítását lentebb olvashatjátok:
 

Az elesettek szólítanak minket

 

Mi, kik értetek élőkért szenvedtünk,

És legnagyobb értékünk, az életünk,

Adtuk át Nektek

Hátrahagyunk Benneteket utolsó ítélőnek.

 

Tartsatok Békét,

Soha többé testvérháborút,

Ne feledjetek Minket, 

és őrizzétek sírjainkat!

 

Csak azok halottak, akik elfeledtetnek.

 

Örökké él a holtak dicsősége!

 


"Soha többé testvérháborút!" - kezdte beszédét Csirke Gergely, aki magyar és angol nyelven emlékeztetett minket arra, hogy többek közt a II. világháború is egy olyan konfliktus volt, melynek keretében európai nemzetek ontották egymás vérét. A győztesek azt hirdették annak idején, hogy legyőzték a "gonoszt" és a világ egy jobb hely lesz, azonban hét évtized távlatában láthatjuk, hogy szólamaik távolról sem bizonyultak igaznak. "Vajon azok a katonák, akik a győztesek táborát erősítették, és sok esetben áldozták az életüket is, ma azt mondanák, hogy egy ilyen Európáért harcoltak?" - tette fel a költői kérdést.

 


Főhajtásunk záróakkordjaként elhelyeztük koszorúinkat és mécseseinket az emlékmű talapzatánál.
 

 

 

 

 

 

 

 

Légió Hungária