Nyomtatás
Közlemények


Mozgalmunk vérlázítónak tartja, hogy a szlovák országgyűlés elfogadta azt a szélsőségesen soviniszta, frusztrációkkal megterhelt törvényjavaslatot, mely szerint állami; önkormányzati; kulturális és sport eseményeken csak abban az esetben hangozhat el bármely külföldi ország himnusza, ha az adott ország hivatalos küldöttsége jelen van.

A törvényjavaslat vitája során egyértelművé vált, hogy nem hiába emlegetik "Lex DAC"-ként, hiszen egyik előterjesztője azzal érvelt mellette, hogy a dunaszerdahelyi stadionban 9000 szurkoló szokta énekelni a magyar himnuszt, ez pedig "nem kelt benne jóleső érzést". A törvény értelmében nemcsak a MOL Aréna falai közül száműznék nemzeti imádságunk, de a jövőben megemlékezéseken, iskolákban, sőt még miséken sem hangozhatna el. Az csak fokozza a felvidéki és csonka-országi magyarság jogos felháborodását, hogy igennel szavazott a Híd több magyarnak született képviselője, illetve az a Marian Kotleba által vezetett L'SNS is, mely az utóbbi években úgy tűnt, hogy levetkőzi soviniszta múltját.

Sovinizmusból soha nem születhet egészséges nemzeti öntudat, azonban az ellenállást megerősíti.

Pozitív, követendő példaként emeljük ki Világi Oszkár a DAC tulajdonosának reakcióját, aki közölte: "Amíg én vagyok a DAC tulajdonosa énekelni fogják a magyar himnuszt a stadionban"

Arra buzdítunk mindenkit, akinek fontos, hogy a Felvidéken büszkén, és szabadon énekelhessük himnuszunkat, hogy csatlakozzon a már meghirdetett tiltakozó akciókhoz.

Petíció a magyar himnusz megmentéséért

7000 eurós közös himnusz éneklés a DAC - Slovan meccsen

Mind a petíciónak, mind a személyes jelenlétnek hatalmas a jelentősége most, hiszen a szlovák államfőnek még van jogosultsága rá, hogy megvétózza a törvényt, és újraszavazásra visszautalja a parlament elé.

Légió Hungária

2019.04.05.