Sasfészek Hadművelet - Finnországba látogatott Mozgalmunk delegációja

Mozgalmunk egy kisebb delegációja a közelmúltban Finnországba utazott, hogy a helyi hazafias csoportokat tömörítő ernyőszervezet, a Nacionalista Szövetség rendezvényén mutassák be a Légió Hungáriát és hazánkat, természetesen jobboldali szemszögből.


 

A Kansallismielisten Liittouma (Nacionalista Szövetség) egy ernyőszervezet, mely azzal a céllal jött létre, hogy egységbe szervezze a finn hazafias szervezeteket és koordinálja tevékenységüket. Finn bajtársaink egyik legkomolyabb projektje jelen pillanatban az “Operaatio Kotkanpesä” (Sasfészek Hadművelet), melynek célja hogy megteremtse az anyagi hátországot egy saját épülethez, ami közösségi helye lehet a nacionalistáknak és alkalmas arra, hogy akár nagyobb horderejű eseményeket is befogadjon.

 A Szövetség részben a gyűjtés elősegítése érdekében, részben képzési és közösségi esemény gyanánt hívta életre azt azt a szemináriumsorozatot, melyre Mozgalmunk is meghívást kapott. Korábban olyan nagynevű szervezetek tartottak itt előadást, mint az olasz CasaPound, vagy a német Der Dritte Weg, így mi is örömmel fogadtuk el a meghívást.

A szemináriumnak ezúttal egy Helsinkitől nem messze található északi stílusban épült faház adott otthont, mely rendkívül hangulatosnak bizonyult.

 

 

Az első előadó a Nacionalista Szövetség tagja volt, aki a közösségi ház projektjének eddigi állásáról, illetve a közeli és távolabbi jövő terveiről beszélt. A hallgatóság betekintést nyert a gyűjtés jelenlegi állapotába, illetve több potenciális ingatlanról is felvételeket tekinthettünk meg. Bízunk benne, hogy legközelebb már az épületet is meglátogathatjuk.

 

A második előadó Tuukka Kuru volt, aki a Sinimusta Liike (Blue&Black Movement) vezetője, mely a Nacionalista Szövetség egyik legerősebb szervezete, pártként és mozgalomként egyaránt funkcionál. (Az északi országokban rendkívül erős és népszerű Nordic Resistence Movement-et négy évvel ezelőtt betiltották Finnországban, így azok a nacionalisták, akik hasonló szellemiséggel és mentalitással bírnak a Blue&Black Movement-be  léptek be.)

 

 

Kuru előadása részben világnézeti, részben technikai elemeket ötvözött, legvégül pedig 4-5 fős csoportokra osztotta fel a hallgatóságot, akiknek aktívan be kellett kapcsolódni az előadásba, és csoportonként egy közös választ kidolgozni a legkülönfélébb tematikus kérdésekre.

 

Mozgalmunk vezetőségi tagja Incze Béla (balra) és Tuukka Kuru (jobbra) a Blue&Black Movement vezetője zászlót cseréltek a két szervezet közt fennálló bajtársi viszony kifejezéseként.

 

A Blue&Black Movement május 1-i felvonulása Helsinkiben.

 

Rövid ebédszünet után Mozgalmunkra került sor. A prezentáció első felét Incze Béla vezetőségi tag tartotta meg, aki ismertette a hallgatósággal a Légió Hungária történetét, a szervezet céljait, felépítését és működési irányelveit.

 

 

Őt követte egy legionárius bajtársunk, aki a világnézeti divízió oszlopos tagja, és előadásában a militáns konzervativizmust mutatta be. Egy ilyen jellegű előadás még magyarul sem a legegyszerűbb sem az előadónak, sem a hallgatóságnak, pláne nem, ha egy magyar személy angolul tartja meg finneknek. Azonban a bemutató sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy számos visszajelzés és kérdés érkezett a delegációhoz az előadást követően, melyek arról tanúskodtak, hogy értő fülekre találtak az elhangzottak.

 A szeminárium záróelőadását egy szerb fiatalember tartotta, aki az Europa Terra Nostra think tank, illetve az Arktos kiadó képviseletében érkezett. Mivel Nagy-Britanniában született és nőtt fel, de jelen pillanatban Szerbiában él előadása a nyugati és a közép-kelet európai kulturális és politikai tér különbségeire fókuszált.

 

 

Utólagos információink szerint az összejövetel minden tekintetben sikeres volt. A hallgatóság számára hasznos előadások hangzottak el, a meglévő bajtársi kapcsolatok tovább mélyülhettek és újak születhettek, és az esemény alatt zajló gyűjtés is előremozdította a közösség ház megvásárlásának ügyét, mely így már valóban kézzelfogható közelségbe került finn bajtársaink számára.
 

Antifa propaganda Helsinkiben, korrigálva.
 

A szemináriumot követő két további napot töltötte delegációnk Helsinkiben, melynek keretei közt volt szerencsénk betekintést nyerni a finn történelembe, kultúrába, gasztronómiába, megcsodálhattuk a fővárost körülölelő szigetvilág egy részét, sőt kipróbálhattuk a finn szokások egyik legemblematikusabbikát a szaunát, majd a tengervízben hűthettük le magunkat.

 Hálásak vagyunk északi bajtársainknak a meghívásért, bízunk benne, hogy rövidesen viszonozhatjuk vendégszeretetüket, illetve visszatérhetünk még az “ezer tó országába”.

 Légió Hungária