Sovinizmus mentes nacionalista Európát - interjú Incze Bélával a Légió Hungária vezetőségi tagjával

A Betyársereg készített interjút Mozgalmunk vezetőségi tagjával, Incze Bélával, melyben szóba kerülnek az elmúlt másfél év legjelentősebb eseményei, nevezetesen az Auróránál tett látogatásunk, illetve a Karpatszka Sziccsel kötött szövetségünk. Természetesen világnézeti kérdések és a közeljövő tervei sem maradtak ki a beszélgetésből.

 

A Légió Hungária vezetőségi tagjával a mozgalom megalakulása után nem sokkal készítettünk interjút még 2018-ban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a Légió Hungária pedig egyre csak bővült és mára a szélsőjobb oldal egyik legaktívabb és legradikálisabb mozgalmává léptek elő. Szereztek sok ellenséget (innen látszik, hogy valamit jól csinálnak) a balliberális oldalon és értékes szövetségeseket, a sovinizmus mentes nacionalista Európát hirdetve. 2020 első interjújában Incze Bélával a Légió Hungária vezetőségi tagjával beszélgettünk.

 
Tyirityán Zsolt (balra) és Incze Béla (jobbra)
 

 

Betyársereg – A Légió Hungária kicsit több mint egy éve alakult meg, de már sikerült kivernetek a liberális oldalnál a biztosítékot. Minek köszönhető ez az átütő siker?

Incze Béla / Légió Hungária – Úgy gondolom, hogy ez egy összetett képlet eredménye. Egyrészt a liberális tábor biztosítékát nem nehéz kiverni, hiszen bármilyen kezdeményezés, ami csak nyomokban tartalmaz normalitást, számukra már jobboldali extrémizmus, esetünkben pedig gyakran keresniük kell a számukra megfelelő mértékben pejoratív jelzőt. Másrészt a Légió Hungáriával valóban sikerült már a kezdeti szakaszban egy olyan utcai kiállást megvalósítani, amitől görcsbe rándul a gyomruk. Október 23-i felvonulásunk után baloldalról a legmarkánsabban megfogalmazott kritika az volt, hogy túl fegyelmezett, és túl egységes volt egy létszámát tekintve nagy tömeg. Számukra értelemszerűen az a kényelmes, ha az ellenségeikből könnyedén hülyét tudnak csinálni, de esetünkben nem találják a fogást, ezért egy régebbi recepthez nyúltak vissza, és a „félelemkeltő szélsőjobbosok” bélyegét igyekeznek ránk ütni.Pillanatkép a Légió Hungária 2019. október 23-i felvonulásáról.

 

Ha számukra a rend, a fegyelem és a szervezettség félelemkeltő, akkor valóban azok vagyunk, azonban ezek egy egészséges társadalom alapvető megnyilvánulásaiként kéne, hogy megjelenjenek. Tudathasadásos, és bízunk benne, hogy történelmi viszonylatban pillanatnyi állapot, hogy azok képviselik a hétköznapi álláspontot, akik a fentiek ellenében határozzák meg önmagukat.

BS – Persze nem csak a liberális oldalon váltottatok ki kemény reakciókat. Még a magukat radikálisnak vallók is felkapták a fejüket például az ungvári vonulásotokkal kapcsolatban, amikor a Kárpáti Szics szervezettel vonultatok.

I.B. / L.H. – Az ungvári látogatásunkat megelőzte egy interjú a KS-el, melynek a Nacionalista Zóna biztosított felületet. Szerencsére rengetegen elolvasták azt a beszélgetést, így tisztában voltak vele, hogy távolról sem igazak azok a vádak, amik magyarellenes sovinizmussal gyanúsították a szervezetet, sőt éppen ellenkezőleg. Természetesen mindig akadnak olyanok, akikre semmilyen tény és érv nem hat, de nem kívánunk mindenkinek megfelelni. Mi jártunk ezeknél a kiváló fiatalembereknél Kárpátalján, mi néztünk a szemükbe, és mi láttuk ugyanazt az őszinte elhivatottságot, ami bennünket is motivál. A kritikusaink nagy részéről sajnos nem mondhatjuk el ugyanezt, hiszen a kommentszekció nem az a közeg, ahol az őszinte bajtársi kötelékek születnek.
KS akció Ungváron.
 

Azt természetesen mi sem állítjuk, hogy a KS-el kialakított kapcsolatunk magától értetődő, és nem szorul magyarázatra. A fentebb említett interjúban minden kényes kérdés tisztázásra került. Aki ezek után azzal vádol minket, hogy számunkra már nem fontos az elszakított területeken élő magyarság, az álljon oda pártiumi, székelyföldi vagy felvidéki bajtársaink elé, és mondja a szemükbe, hogy ők egy ilyen megalkuvó társasághoz szeretnének csatlakozni. Ha ehhez nincs meg a kellő bátorsága, akkor elég, ha azt gondolja végig, hogy egy magyarellenes szervezet miért hív meg egy magyar nacionalista szervezetet a rendezvényére, és ha erre sikerül választ adni, akkor már csak azt kell megfejteni, hogy ezek a magyar nacionalisták miért fogadják el a meghívást…
Incze Béla az ungvári várban beszél a Radikális Szövetség felvonulás résztvevőihez.
 

A leglényegesebb azonban kárpátaljai utunkkal kapcsolatban, hogy az Európa Kardja konferencia, és a Radikális Szövetség felvonulás, melyeken részt vettünk, egy új időszak kezdetét vetítik előre. Közép- és Kelet-Európa nacionalista erőinek élcsapata gyűlt össze az ungvári várban, hogy első lépésként kimondjuk: Véget kell vetni annak a soviniszta gyűlölethullámnak, ami éket ver a térség szervezetei közé. Azok a mozgalmak, melyek világnézetükben és tetteikben egyaránt elkötelezték magukat az összefogás mellett, irányt mutatnak.

Nem elhanyagolható, hogy az összejövetelnek már komoly eredménye volt, ugyanis az úzvölgyi temetőgyalázás után Mozgalmunk nemzetközi közlemény formájában kérte a bajtársi szervezeteket, hogy egyrészt foglaljanak állást, másrészt tekintsenek az események társszervezőjeként fellépő Noua Dreaptă-ra deklaráltan soviniszta szervezetként, akikkel kizárt az együttműködés. Néhány órával közleményünk kiadása után beindultak a folyamatok, napokkal később pedig nemhogy a térségből, de Európa majd’ minden szegletéből egyaránt a mi álláspontunkkal azonosuló nacionalisták biztosították a magyarságot támogatásukról. Ennek azért van jelentősége, mert a temetőgyalázás tényleges elkövetőinek megkezdődött a politikai karanténba zárása. Ez intő példa lesz mindenkinek, hiszen a modernkori nacionalizmus történetében első alkalommal követik tettek az anti-sovinizmus hangzatos fogalmának zászlóra tűzését.


Radikális Szövetség felvonulás Ungvár belvárosában.

BS – Tevékenységetekből és az eddig hallottakból elmondható, hogy rendkívül fontosnak tartjátok az európai radikális nemzeti erők összetartását. Az ukránokon kívül kikkel sikerült eddig megtalálni a közös hangot?

I.B. / L.H. – Két nemzetközi szövetségi rendszerben vállalunk aktív szerepet. Az első a Radikális Szövetség, ami kifejezetten a közép- és kelet-európai nacionalista mozgalmakat tömöríti. Elsődleges célja, hogy a fentebb már említett soviniszta indulatoknak útját állja azáltal, hogy bármely országban történik problémás esemény, a szervezetek egy információs hálón keresztül tisztázhatják a történteket. Ez rendkívül fontos, hiszen a közösségi média gyakran hazugságokkal terhelt, a mainstream sajtóról nem is beszélve. A hálózatban ukrán, orosz, cseh, lengyel, szerb és általunk magyar szervezetek képviselői tevékenykednek, de bízunk benne, hogy a közeljövőben közreműködésünkkel Bulgária is csatlakozik, a szerbeken keresztül pedig Horvátország.

Az Európa Erőd pedig egy pán-európai szövetségi rendszer, ami tevékenységünk nemzetközi szintű megszervezését tűzte ki célul. Jelen pillanatban német, bolgár, francia, cseh, lengyel és magyar szervezeteket tömörít, de bízunk benne, hogy közreműködésünkkel rövidesen orosz és ukrán bajtársaink is csatlakoznak.Az Európa Erőd társszervezeteinek lobogói.

Ezeken túl jó kapcsolatot ápolunk az északi nemzetek fiait egyesítő Nordic Resistance Movement-el, és számos olyan szervezetfüggetlen aktivistával, akik azonosulnak a Nemzetek Európája ideával.

Azért tartjuk fontosnak a kapcsolattartást, mert kontinens szinten hasonló problémákkal kell szembesülnie a nacionalista erőknek, így logikus, hogy a megoldást is közösen kell megtalálni. Természetesen nem szenvedünk önértékelési zavarban, tisztában vagyunk korlátainkkal, amiknek szélsőjobboldali attitűdünk, és a mozgalmi forma még inkább határokat szab. Kicsi a valószínűsége annak, hogy valaha országaink vezetői legyünk, de nem is erre törekszünk. Hosszú távú célunk, hogy saját országainkban szervezett nacionalista táborok működjenek, melyek metapolitikai hatást gyakorolva nemzeti sorskérdések tekintetében társadalomformáló erőként lépjenek fel.
Fortress Europe konferencia Bulgáriában.

 

A folytatásért, mely a világnézeti kérdéskört, illetve a közeljövő eseményeit tartalmazza kattints a HIVATKOZÁSRA.