Városnézés rendőri kísérettel - képes beszámoló szolnoki városnéző túránkról

Október 22-én ismét lebonyolításra került szolnoki antikommunista városnéző túránk.A szervező-házigazda Szolnok, a vendégségbe érkezett csongrád vármegyei divíziónk tagsága, továbbá külsős szimpatizánsok igazi indián nyári időben kezdtek el gyülekezni a szolnoki vasútállomás parkolójában.


 

Az elmaradhatatlan igazoltatás már elég korán meg is történt, majd valamivel később egy civil ruhát viselő rendőr százados lépett a legionáriusokhoz. Korrekt hangnemben a szervező kiléte, valamint a megteendő útvonal felől érdeklődött, mintegy ígéretet téve a folyamatos rendőri jelenlétre. A résztvevők mindvégig biztonságban is érezhették magukat, mivel civil gépkocsival három nyomozó haladt elöl, míg a kettős menetoszlop mögötti „sepregetés” feladatát két egyenruhás járőr látta el.
 

Az öt megállót felölelő városnéző sétán az eddig alkalmazott gyakorlat szerint ismertetésre került az adott helyszín helytörténeti, avagy tematikailag kapcsolódó története. Mindezt a hallgatóság nem csak fegyelmezetten hallgatta végig, de konstruktív kérdések is elhangzottak. A koszorúzást, valamint a mécsesek elhelyezését egy közös ebéddel sikerült megkoronázni, ezzel is erősítve a bajtársi hangulatot.
 

Fontos megjegyezni, hogy a rendezvény zárásakor a már említett százados kezet nyújtva megköszönte (!) a korrekt lebonyolítást és a példás közlekedést. Mivel azonban a mintegy 16 főnyi résztvevőre kiutalt 5 főnyi rendőri egység barokkos túlzásnak érezhető, mindez felvet néhány kérdést, úgymint:
 

-        Ismerve a hazai közállapotokat, ennek az öt rendőrnek nem lehetett volna valami hasznosabb munkát juttatni?
 

-        Mennyire köznapi az, hogy egy aránylag magas rendfokozatú tiszt vezet egy ilyen egységet?
 

-        Mindezek tükrében pedig: mi várható a folytatásban?
 

Bárhogyan is lesz, mi ott leszünk a csatasorban! Légió Hungária

 

Kövesd a lángot - képeken és videón Mozgalmunk '56-os megemlékezése