Az európai nacionalizmus új erődje épül: Csehország

Az Európa Erőd Szövetség tartott konferenciát Csehországban, a nyár utolsó hétvégéjén. A közép-európai országban évekkel ezelőtt titkosszolgálati módszerekkel számolták fel a nemzeti gondolatot képviselő szervezeteket, de elérkezett az idő, hogy ismét a magasba emelkedjen a nacionalizmus zászlaja.

 

A 2000-res évek közepén Csehországban minden szervezet be lett tiltva, repkedtek a börtönévek, és Európa legkeményebb törvényei születtek meg jelképek, jelszavak tiltása, a gyűlöletbeszéd korlátozása kapcsán. Mostanra sem javult semmi, ellenben felnőtt egy olyan generáció, melynek képvisői hajlandóak ismét belevágni az építkezésbe. A Národní a Sociální Fronta (NSF) Mozgalmunkhoz hasonló módon alapítója az Európa Erőd Szövetségnek, mely idén tavasszal Bulgáriában alakult meg azzal a céllal, hogy pán-európai ernyőszervezetként összefogja és koordinálja a tagországok legerősebb szervezeteinek tevékenységét.

Legutóbb májusban került sor olyan eseményre, ahol a szövetség tagszervezetei közösen álltak ki. A dortmundi tüntetés után ezúttal a csehországi Hořice-ben gyűltünk össze, hogy egy konferencia és bajtársi találkozó keretében segítsük a helyi nacionalista élet beindítását azzal, hogy megosztjuk tapasztalatainkat harcostársainkkal. 

Delegációnk a konferenciának otthont adó Hořice főterén.

A hatóságok hozzáállása az első pillanattól egyértelművé tette számunkra, hogy a hatalom távolról sem örül a nemzetközi találkozónak. Civil ruhás rendőröket szúrtunk ki, már a szállodánk teraszán, majd a rendezvénynek otthon adó táborhoz közeledve láttuk, hogy a készenléti egységek mikrobuszai töltik meg a kis utcák parkolóhelyeit. Mielőtt rákanyarodhattunk volna a táborhoz vezető egyetlen földútra rendőrségi útzárba ütköztünk, és hosszadalmas intézkedés vette kezdetét, mely kiterjedt az iratokra, az autónk csomagterére, és a táskáink tartalmára egyaránt. Több szögből rögzítették propaganda anyagainkat, támogatói pólóinkat, illetve gyakorlatilag mindent, ami csak a kezük ügyébe került.
 

Propaganda anyagaink és támogatói pólóink, már a rendezvényen.

Ez a kissé eltúlzott folyamat minden alkalommal eljátszódott, amikor be, vagy ki (!) léptünk a tábor területéről, attól függetlenül, hogy autóval, vagy gyalogosan közlekedtünk.

Zajlik papírjaink ellenőrzése.

Mindezzel még nem elégedtek meg, így szombat kora este arra lettünk figyelmesek, hogy néhány kilométerre a tábortól egy drón emelkedett az égbe, majd a kellő magasságot elérve, statikusan rögzítette a tábor életének minden mozzanatát.Az összejövetel központi eseménye a szombat kora délutánra szervezett konferencia volt, melynek keretében a helyi NSF; a német Die Rechte; a bolgár Bulgarian National Union (BNU); Mozgalmunk a Légió Hungária mutatkozott be, illetve egy Oroszországból érkező bajtárs számolt be a hallgatóságnak, hazájában uralkodó helyzetről. Annak ellenére, hogy Európa szerte úgy él a jobboldaliak elméjében az ország, mintha az egyfajta konzervatív paradicsom lenne, sajnos ez távolról sem közelíti meg a valóságot.

Erik Lamprecht - NSF


Matthias Deyda - Die Rechte

 


Plamen Dimitrov - BNU

 

Incze Béla - Légió Hungária

 


"Sadko" - egy bajtárs Oroszországból

Az Európa Erőd Szövetség képviselői azon túl, hogy bemutatták szervezeteiket külön hangsúlyt fektettek a gyakorlati tevékenységük ismertetésére, hiszen most a legfontosabb a tapasztalatok átadása volt.A pénteki és szombati esti programok egyaránt a zenéről szóltak, illetve a kötetlenebb baráti viszony kialakításáról. A pénteki balladaesten egy cseh, és a fentebb említett orosz bajtárs álltak a színpadra, míg szombaton a nagyzenekaroké volt a főszerep. Cseh, magyar és svéd előadók váltották egymást a közönség legnagyobb örömére.

Szövetségi rendszerünknek deklarált célja, hogy a világnézetünket terjesszük, minél több országban jelen lehessünk, és elősegíthessük a mozgalmi élet kialakulását. Öröm számunkra, hogy segédkezhetünk a cseh bajtársaknak abban, hogy a legendás jelmondat minél előbb realitássá váljon: "A holnap már a miénk!"

Légió Hungária - NSF zászlócsere.


Bolgár - német - magyar bajtársak.

Légió Hungária

Felhasznált képek: Stahlfeder Fotografie